Am fost saptamana trecuta la evenimentul organizat de cei la JCI Mures – Business Days Targu Mures. Oameni interesanti, atmosfera mai serioasa ca in Bucuresti la evenimente de gen, informatii interesante. Iata pe scurt, despre ce s-a vorbit la evenimentul de afaceri al anului in Tg Mures.
In prima zi a evenimentului s-a vorbit despre Antreprenoriat. Principala conferinta a zilei a beneficiat de prezenta si prelegerile unor oameni de referinta pentru acest domeniu: Marius Ghenea, George Butunoiu, Calin Fusu, Adrian Florea, Razvan Ogircin (in ordinea in care au luat cuvantul).
Prezentarile au fost interesante, unele amuzante, unele relaxate, dar cu informatii bune si structurate care s-au legat cu alte informatii din workshopurile care au urmat pe parcursul zilei.
Deschiderea sesiunii a facut-o Marius Ghenea cu o prezentare care pentru mine nu a fost noua, pentru ca am mai ascultat-o si la Zilele Biz in noiembrie 09: Oportunitatile pe care le ofera criza. Cu cateva modificari fata de anul trecut, prezentarea a inceput cu o definitie a antreprenorului: Antreprenorul este un Business Leader iar calitatile sale trebuie sa fie viziune entuziasta, cunoasterea pietei, perseverenta si determinare, charisma si persuasiune, responsabilitate, gandire pozitiva si capacitatea de a lua decizii. Pentru un start-up antreprenorial in vremea crizei, Marius a enumerat 5 reguli simple pentru succes:
1. Mergi pe val – nu e usor sa te inserezi pe o piata in scadere. Este bine ca un antreprenor sa simta ciclurile de piata.
2. Fa-ti cea mai buna echipa – indicat este sa fie o echipa de 2,3 antreprenori care sa se completeze reciproc, sa fie complementari. Exemplele date au vizat exemple de perechi de antreprenori de succes precum fondatorii Youtube sau Google. Este greu sa mai fii antreprenor singular. Antreprenorii tineri solitari nu mai au rezistenta in prezent, iar explicatia acestui fenomen vine din faptul ca tinerii de azi sunt afectati de lipsa de strategie a invatamantului romanesc si a preluarii modelului occidental de invatamant focusat pe anumite domenii ceea ce se reflecta intr-o viziune mai ingusta asupra lucrurilor.
3. Studiile sunt bune dar nu te baza pe ele. Eu as adauga, „nu te baza exclusiv pe ele”. A urmat o serie de exemple si contra-exemple de oameni de succes care au renuntat la studii (Bill Gates) dar si care au facut studii aprofundate (fondatorii Twitter, Google, YouTube). Concluzia trasa a fost ca nu exista o corelatie intre studii si succesul antreprenorial insa nu neaparat studiile determina succesul in business-ul antreprenorial.
4. Invata din experienta si greseli. De aceea voluntariatul si internshipul sunt recomandate pentru acumulat experienta si invatat din greselile pe care le fac altii, inainte de a lua calea antreprenoriatului.
5. E riscant sa fii „me too”. Copierea unui proiect de succes, desi este tentanta de multe ori, are putine sanse de reusita. Singurele situatii recomandate sunt daca e vorba de o nisa sau daca se poate face acel proiect mai bine.
Au urmat apoi 5 greseli fatale pe care le fac antreprenorii, greseli care reies din cele 5 recomandari mentionate mai sus: echipa gresita, intrarea intr-un business fara oportunitati, evitarea sau amanarea deciziilor, ignorarea rezultatelor, credinta ca sansa nu are nici un rol in succes.
Finantarea si capitalul au fost alte probleme incluse in categoria „antreprenoriat”: Care e de fapt problema cu criza? Explicatiile legate de aceasta intrebare s-au invartit in jurul „equity capital” care este o necesitate. Munca inteligenta poate fi considerata capital (Ex: implicarea antreprenorului in compania sa). Marius a spus ca fondurile europene sunt riscante si a amintit ca sunt foarte multi antreprenori care s-au confruntat cu probleme uriase generate de fondurile europene. Motivatia unui antreprenor valoros nu este doar financiara, nu consta in producerea de bani rapid.
Concluzia a fost ca exista oportunitati! Unele sunt vizibile dar unele trebuie si cautate cu atentie. Marius ne-a (re)amintit si cele 2 vesti pentru 2010: cea rea – ca refluxul continua si cea buna, ca cei care au reusit sa se adapteze la noile conditii nu vor avea probleme in 2010. Finalul prezentarii a fost condimentat cu o analiza a discursului care a venit din sala si cu o intrebare foarte buna: Cum reuseste sa isi pastreze gandirea pozitiva, gandire pe care el o vede o importanta trasatura a unui antreprenor? Raspuns: Cu greu. Recomanda totusi o abordare realista si mai ales etica in prezentarea realitatii. Ce oportunitati vede el in momentul de fata comparativ cu anii trecuti? De exemplu afacerile de recuperare de creante. Studiul nevoilor companiilor, studierea a ceea ce le este util reprezinta sursa de inspiratie pentru gasirea de noi oportunitati. Un lucru important insa: Oportunitatea gasita trebuie sa se transforme in afacere si sa reziste si in viitor!
Al doilea pe lista a fost George Butunoiu pe care acum l-am auzit vorbind prima oara. A preluat ideea cu oportunitatile de la antevorbitorul sau si a completat ca cea mai mare oportunitate este ca oamenii sa faca acelasi business/business-uri pe care le-au mai facut si anul trecut/anii trecuti dar altfel si mai bine. Daca pana acum s-au bazat pe cresterea pietei, acum este momentul sa faca lucrurile metodic, organizat si cu responsabilitate. Experienta de head hunter i-a permis sa cunoasca procedurile si procesele care se intampla in firme mai bine, cateodata, mai bine decat conducerea firmei respective. Mi-a placut afirmatia ca o sa ne povesteasca ce nu spun managerii in public. In primul rand, toata lumea vorbeste despre lucruri mari cum ar fi de exemplu: Strategia. E bine, s-a constatat ca 80% din firmele care au dat faliment aveau strategii bune si coerente. Problema a stat insa la executie. E usor sa faci o strategie, mai complicat este sa o pui in executie, iar executia este ceea ce face diferenta. Un alt punct de diferentiere pe care l-a evidentiat George a fost ca intre o multinationala si o companie antreprenoriala diferenta nu o fac oamenii ci procedurile, in corporatii lucrandu-se mai procedurizat, mai riguros, rigoare care lipseste firmelor mici. Un alt punct atins in prezentare a fost acela al Increderii. Romania are 10% nivel de incredere, ceea ce inseamna foarte putin. Adica 9 din 10 oameni considera ca partenerii au interese ascunse si ar face rau, fapt care duce la asumarea mai multor masuri de precautie si la consumarea multor resurse in aceasta directie.
Recomandare: Tineti minte ca partenerul de discutie pleaca de la premisa de vinovatie si neincredere in dialogul cu voi.
A urmat apoi o sesiune de tip „Myth Buster” unde a incercat sa demonteze cateva „mituri” clasice si idei vehiculate de manageri mai mult de dragul PR-ului:
– Oamenii sunt cel mai valoros capital – daca firma se bazeaza pe aceasta afirmatie ea se afla intr-o situatie periculoasa, riscanta. Asadar, o firma trebuie sa faca in asa fel incat sa nu se bazeze numai pe oameni.
– Productivitatea – Toti angajatii din fima trebuie sa contribuie la cresterea productivitatii. Ei bine, productivitatea nu este treaba angajatilor „de rand”. Sunt doar cativa oameni cheie in firma pe care te poti baza ca inteleg, performeaza si coordoneaza echipe in spiritul productivitatii.
– Oamenii lucreaza mai bine cand sunt lasati liberi. Fals! Se simt mai bine dar nu lucreaza mai bine. Explicatie: cand atmosfera e prea buna si libera explodeaza frustrarile. In mediile cu un control lejer, vor exista oameni care vor profita in detrimentul firmei, generand astfel frustrari din partea celor care respecta libertatea.
– Nu cautati sa angajati doar oameni destepti. Pentru joburile neesentiale luati oameni cu potential, caracter si personalitate – coloana vertebrala nu un IQ deosebit.
– Cand faceti evaluarea angajatilor, folositi-o si pentru repartizarea bugetelor de training. In general, in discursurile publice se declara ca majoritatea bugetului de instruire se duce catre cei slabi, cand de fapt nu ar trebui sa se cheltuie nimic pe acestia, ci ar trebui inlocuiti.
Incheind in acest fel destul de revolutionar, microfonul i-a fost pasat lui Calin Fusu, care, pragmatic ca de obicei, ne-a furnizat schita retetei pentru a face mai multi bani din Internet: Ajustarea afacerii pentru mediul online. Sau mai simplu: creeaza o afacere online si vinde-o! El a enumerat domeniile afectate de dezvoltarea internetului (se gasesc in prezentarea postata si pe blogul sau) si tehnologiile care provoaca aceste schimbari in mediile de afaceri mentionate: cautare/agregare de continut, retele sociale, colaborarea dintre utilizatori (modelul Wikipedia), cloud computing/ Software as a service, banda larga preexistenta, conexiunea pe mobil. Ca sa ne fie mai clara integrarea internetului in business pentru a face mai multi bani, Calin ne-a furnizat si un model al inovarii pe fiecare parte cheie a unei afaceri: key partners, key activities, key resources, value proposition, customer relationship, customer segments, cost structure si revenue stream. Astfel, se poate inova pe oricare din zone, fie individual fie corelat. Dat fiind faptul ca aceasta prelegere chiar m-a prins intr-un moment oportun, in care vreau sa inovez unul din domeniile in care actionez, voi tine cont de schema si recomandarile d-lui Fusu si promit ca revin cu feedback daca functioneaza si in alte parti sau nu 🙂
A patra prezentare a fost a lui Adrian Florea de la Trend Consult, care ne-a vorbit despre Curajul in afaceri si de ce este el important pentru antreprenori. De asemenea, cand e prea mult curaj si cand devine inconstienta. Prezentarea lui a fost una dintre cele mai deosebite pe care le-am auzit pana in prezent, nu doar datorita prezentatorului ci pentru ca a fost iesita din conventional: s-a bazat pe o paralela viata personala – business, fapt ce ne-a facut pe fiecare sa intelegem ca frica nu este opusul curajului, ci inceputul lui pentrucei care isi propun sa faca ceva. Dar atunci cand nu iti este frica esti inconstient. De fapt, ceea ce ne blocheaza sunt gandurile legate de frica. Poti sa ai curaj atunci cand iti pasa de actiunea pe care ti-ai propus-o apoi apare preocuparea pentru ceea ce se poate intampla/temerile si abia apoi actiunea. Adrian a facut o schema a curajului astfel: Preocupare -> Frica -> Actiune = Rezultat! Numai trecand prin toate cele 3 etape se poate ajunge la rezultatul scontat. O alta idee retinuta din prezentarea lui a fost aceea ca, pentru a avea curaj in primul rand e nevoie de o schimbare de mentalitate, de la plafonare spre a viza excelenta. Prezentarea lui Adrian a fost urmata, in cursul zilei de miercuri de un workshop pe tema unei noi viziuni de leadership – Jestership.
Ultimul vorbitor al conferintei a fost Razvan Ogircin care a mentionat in deschiderea prelegerii ca la noi Time managementul este un concept irelevant. (Ceea ce pentru mine se aplica foarte bine 🙂 din pacate). Razvan ne-a povestit cum a dat de fapt antreprenoriatul peste el si care este povestea lui de succes, concluzionand ca pe langa toate trasaturile si instrumentele prezentate in cursul zilei, necesare unui antreprenor, ceea ce s-a omis a fost Pasiunea. Astfel, recomandarea lui a fost ca, in momentul in care alegem sa devenim antreprenori sa gasim domeniul care ne place si in care sa punem pasiune pentru ca numai asa vom fi implicati 100%. Inca de cand a inceput sa munceasca, viziunea lui a fost „sa faca ce ii place, intr-o echipa care ii place, intr-un mediu care ii place, cu clienti are ii plac”. Pai cu un asemenea obiectiv bine stabilit, cred si eu ca succesul nu a intarziat sa apara.
Incheind pe un ton alert si optimist din care a reiesit pasiunea de a face ceea ce face, conferinta m-a lasat cu o stare de spirit motivata din punct de vedere al activitatilor urmatoare.
Voi reveni in „episodul urmator” cu rezumatul conferintei de a doua zi, 25 martie, conferinta dedicata creativitatii in afaceri.
[…] si creativitate in afaceri la Business Days Tg Mures (2) Dupa ce am povestit despre antreprenoriat la cea mai importanta conferinta a primei zile de la Business Days Tg Mures, azi voi povesti despre […]
By: Antreprenoriat si creativitate in afaceri la Business Days Tg Mures (2) « Ioana Anescu (Abe) – File de realitate on 31/03/2010
at 8:20 am