Constat cu surprindere, de ceva vreme incoace, aparitia diverselor conturi „institutionale” care ma urmaresc pe Twitter. Sa fie oare excesul de zel al functionarilor fata in fata cu restructurarea posturilor de prin ministere? Sa fie ceva oameni tineri pe acolo care s-au gandit sa aduca un aer proaspat institutiilor publice? Sa fie oare o incercare de comunicare? ( analizandu-le imi dau seama ca a fost o intrebare stupida) Sa fie oare interesul alesilor pentru ceea ce spune plebea?
Indiferent care ar fi raspunsul am dat peste cateva conturi de Twitter interesante. Asa ca dupa ce mi-am facut de lucru in campania electorala cu conturile candidatilor la presedintie, azi am luat la puricat conturile institutionale. Si am inceput cu cel mai recent urmaritor al meu:
MCSI Romania – Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – au o descriere in engleza ceea ce ma face sa ma gandesc la deschidere spre comunicare si in afara tarii „Official Ministry of Communication and Information Society (MSCI)Twitter account.News and updates about our activity and projects.” Contul a fost infiintat pe 28 mai si in mai putin de 1 luna a ciripit de 272 de ori. Retweeturi in marea majoritate dar si alte lucruri interesante cum ar fi de exemplu asta ( o problema de amploare in intreaga lume)
Garda Nationala – MAPN – Ne anunta pompos in engleza ca „We announce information about the general national state of Romania or certain parts of it” insa twittereste in Romana…de 1 luna si o saptamana, timp in care cu atatea coduri galbene si nenorociri, avertismente si raporte au adunat 324 de followeri, urmaresc la randul lor 2001 oameni si au dat 36 de tweeturi ( toate de ti se ridica parul pe spate).
DGPMB_01 – Politia capitalei – care nu urmareste pe nimeni ( pe Twitter cel putin) in schimb din cand in cand mai da cate un tweet cu diverse cazuri, accidente, crime, disparitii etc cu trimitere catre site. De departe cei mai harnici in numar de tweeturi pana acum (884)- prezenti de 8 luni pe Twitter, din 8 octombrie 2009, prin vocea d-lui Christian Ciocan – contul de Twitter al Politiei Capitalei are 192 de followeri. Cu toate acestea as sugera ceva mai multa interactivitate, dialog, sfaturi etc.
Maigov – Ministerul de Interne – In 7 luni, 2 saptamani si o zi, Ministerul de Interne nu a fost foarte activ pe Twitter: nu urmareste pe nimeni, are 90 de urmaritori si 135 de tweet-uri date. Un lucru e cert…Ministerul de Interne nu este foarte sociabil. 🙂
MCCPN – Ministerul Culturii – nu prea are treaba cultura cu online-ul pentru ca intr-un an nu a reusit sa emita decat 2 tweeturi, sa stranga 22 de followeri ( cred ca sunt toti angajatii din minister, sau copii lor) si 19 voci twitteristice urmarite. Hotarat lucru, oamenii interesati de cultura stau mai mult offline…deci de ce sa ii bagam in seama si online.
Guvern Romania – doar 2 saptamani de traditie twitteristica, cont neoficial mai mult ca sigur, „Guvernul Romaniei” a reusit sa adune 41 de followeri (mai multi ca in real life cred :)) ) si sa urmareasca 122 de oameni cu doar 28 de tweeturi date. Amuzant cum au „valorificat” unii domeniul…cu toate ca nu cred ca se ingramadeste Guvernul sa-si faca cont pe Twitter ca doar vorba aia are treburi mai stringente. De urmarit – asa de amuzament… de vazut ce mai fac unii oameni pe timp de criza si in pline masuri de austeritate. Mai ziceti voi ca romanu’ nu are haz! 🙂 Si daca e pe bune (desi sincer nu cred) atunci e un om cu f mult umor in spatele lui si merita felicitat.
Am mai gasit cateva conturi de primarii: Primaria Oradea ( care twittereste frumos si elegant de acum6 luni, 318 tweeturi, 185 de urmaritori si 114 urmariti), Primaria Cluj ( cu o activitate slaba – prezenta de 4 luni in twittosfera si doar 4 (re)tweeturi), Primaria Jimbolia (desi cele 4 twitturi de pana acum au parut interesante, prezenta twiteristica a primariei Jimbolia nu a facut valuri…de curiozitate: cati utilizatori de Internet are Jimbolia?), Primaria Rovinari (36 de tweeturi si cate 5 followeri si urmariti)
Desi activitatea primariilor nu este extrem de dinamica pe Twitter nu pot sa nu laud initiativele, mai ales ca unii chiar spun lucruri interesante pentru comunitatea locala. Cum ar fi de exemplu acest articol twitterit in dimineata asta – Bravo ei si bravo lor ca se mandresc cu ea.
Imi lipseste Primaria Capitalei pe Twitter …snif! Pe cand sa ne asteptam sa putem intra in dialog virtual cu harnica intitutie?!
Astept cu interes contul de Twitter al Ministerului Turismului ca sa ne tina informati cu noile miscari din teren ale blondei ministrese…si urmaresc cu acelasi interes daca apare pe Twitter si „Garda Financiara” (is now following you) – atunci sa vedeti senzatii tari! :))
Daca mai dati voi peste alte conturi care mie mi-au scapat le astept sa completez cercetarea.
Cred ca e un lucru bun ca institutiile nu urmaresc multa lume. Ar trebui sa lucreze un om 8 ore/zi special ca sa filtreze continutul primit. In afara de RT la chestii de interes, nu cred ca ne-ar ajuta sa stim ca un angajat bugetar citeste articole pe bloguri, intra pe site-uri funny, etc.
Sau ma insel?
By: Cristi Mosora on 22/06/2010
at 10:08 am
Ai dreptate cu ceea ce spui.
Singura zona unde poate am avut un ton ceva mai critic a fost numarul de tweeturi. Din punctul meu de vedere daca te apuci de treaba asta cu comunicarea via Twitter e un job constant. Si da…cred ca ar trebui sa fie un om angajat..poate nu neaparat 8 ore, dar sa fie acolo responsabil de asta – ca sa fie comunicarea corecta si coerenta.
Nu ma refeream la lucruri funny. Ma refeream la oameni care au ceva de spus legat de aria de actiune a institutiei respective. De exemplu, daca ma urmareste politia capitalei poate as fi interesata sa aiba o reactie cand eu ma plang pe twitter ca am o gasca de homelesi in fata blocului, ca mi-a fost furata geanta, ca mi-a fost sparta masina, ca sunt unii care tot rup florile de pe mijlocul strazii etc. Fac plangere oficiala, dar macar la nivel de confort psihic sa-i vad ca reactioneaza si asa daca tot au intrat pe zona asta. Sa imi dea un sfat, sa arate ca sunt acolo. Deviza lor e siguranta si incredere nu?
Cred ca Primaria Bucuresti ar trebui sa fie interesata de ce au de zis Bucurestenii ref la oras nu crezi? Sau politia rutiera?!
Poate gresesc dar in acceptiunea mea Twitter-ul este despre dialog, informare 2 ways si reactii rapide. Gresesc?
By: Ioana Abe on 22/06/2010
at 10:43 am
Nu gresesti, dar nu trebuie sa te urmareasca pe twitter ca sa poti sa le trimiti un mesaj. Le dai un @-mention si ii anunti orice vrei. Eu cunosc persoane care scriu peste 50 tweet-uri pe zi, imagineaza-ti ce munca de filtrare ar avea institutiile sa citeasca sute de mii de tweeturi pe zi ca sa vada daca este vreunul care ii vizeaza.
By: Cristi Mosora on 22/06/2010
at 10:49 am
Se poate face cu o simpla cautare in tweetdeck 🙂
By: Ioana Abe on 22/06/2010
at 10:59 am
Mda, si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „BANAT” al judetului Timis are cont de Twitter de o saptamana. Acesta apare ca un info pe site ul institutiei si popularizeaza evenimentele de natura situatiilor de urgenta, importante pentru populatia judetului astfel incat sa poata fi preluate si de media scrisa si vorbita cat mai usor si avertizata populatia direct sau indirect asupra riscurilor iminente. http://www.twitter.com/ISUTIMIS.
By: Vio on 28/07/2010
at 9:29 pm
Misto! Bine de stiut! Merci de info!
By: Ioana Abe on 28/07/2010
at 9:34 pm